fbpx

+4 0786 237 369

memorialulrevolutiei1989@gmail.com

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

[:ro]Expoziția ”On Duty”[:]

[:ro]Foto: Constantin Duma, Agerpress
Text: Jecza Gallery Timisoara.

Galeria Jecza are deosebita plăcere de a vă invita la expoziția ”On Duty”, semnată de celebrata artistă rusă Olga Chernysheva.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 30 septembrie – 25 octombrie 2017, la Memorialului Revoluției din Timișoara, str. Oituz nr. 2B.

Imagistica solitudinii este explorată de Chernysheva în două serii de fotografii: On Duty, 2007 și Guards 2009. Personajele alese de artistă pentru aceste serii de fotografii sunt portretizate firesc, la locul lor de muncă. Nu sunt actori care să se potrivească cu tiparul ales în genere de artiștii ruși. Personajele din seria ”On Duty” sunt muncitorii liniilor de metrou din Moscova. Ei își fac veacul în cabinele de la capătul scărilor rulante, care coboară în adâncurile subterane ale metroului, analizând îndeaproape ascensiunea scărilor și a pasagerilor pe care acestea îi transportă. Zilnic, aceste personaje trec neobservate de miile de oameni care trec prin fața ochilor lor. Chernysheva a ales să evidențieze prezența lor. Ea dezvăluie natura impasibilă a comportamentului muncitorilor, evocând din plin făgăduință. Prin natura obiectivă și nonșalantă a portretelor ei, Cherynsheva expune faptul că în spatele fiecărei fețe lipsite de expresie se află profunzimea și complexitatea minții umane. Într-un context mai puțin secular, se poate spune, sufletul. ”Gărzile” ei din seria ulterioară acoperă un teritoriu asemănător, acela al potențialului uman ascuns în figurile izolate într-o lume plictisitoare, guvernată de o responsabilitate minoră asupra căreia aceștia au puțin control. Chernysheva descrie de înstrăinarea într-o societate aparent sustenabilă pe care acești muncitori o întruchipează:

„Seriile de fotografii se asemuie prin imaginea psihologică și puternic vizuală, reprezentarea singurătății umane într-un spațiu închis fiind leitmotivul unității lor. Întotdeauna există o figură umană în cadru. Personajele sunt fie restrânse de circumstanțe interiorizate, fie pierdute într-un spațiu la o scară colosală, dar ele sunt mereu pe cont propriu „.

Proiectul Olgăi Chernysheva are în principal rolul de a zugrăvi ipostaze palpabile ale vieții oamenilor de rând ai poporului rus, puși față în față cu nevoia de a se adapta schimbărilor uriașe cărora le este supusă societatea cotidiană. Pentru ruși promisiunea făcută de Perestroika nu a luat ființă. Ei rămân limitați de propriile lor aspirații și de sentimentul, aparent permisiv, al îndepărtării de oportunităților practice. În acest sens, ei nu sunt singuri în așa-numită societatea evoluată, acest sentiment al neputinței față de destinul individual și a lipsei controlului asupra vieții fiind comune.
Datorită faptului că opera Olgăi Chernysheva este puternic înrădăcinată pe tărâm rusesc, aceasta oglindește esența neregulilor și a sentimentelor majoritare a locuitorilor lumii urbanizate.
În esență, Chernysheva este adepta unui Realism absolut, iar o speculație asupra abordărilor sale timpurii, conexe Realismului Socialist rusesc și a imperativelor sale ideologice, este cât se poate de pertinentă. Dar, în cele din urmă, Chernysheva este departe de a fi un ideolog. Ea este un veritabil cronicar al zilelor noastre.

Colaboratori: DIEHL, Fundatia Triade, Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara

Sponsori: Thesaurus Wines, Moritz Eis, Calabria Entertainment

[foogallery id=”2971”][:]