fbpx

Expozitii

Memorialul Revoluției le oferă vizitatorilor noștri o trecere în revistă a unor momente importante din istoria recentă a Europei și a României.

Încă de la intrare vizitatorii sunt întâmpinați de un fragment al Zidului Berlinului, amplasat în curtea instituției noastre pentru a rememora crucialul eveniment din noiembrie 1989, ce a precedat Revoluția Română din Decembrie 1989.

Nu departe de segmentul din Zidul Berlinului se află lucrarea sculptorului timişorean Eugen Barzu, „Coloana Eroilor”, cel mai recent monument dedicat Revoluţiei şi eroilor săi, inaugurat în decembrie 2014, care se alătură celorlalte 12 monumente din oraș.

Expozitii Permanente

Expoziția „REVOLUȚIA DE LA TIMIȘOARA DIN 15-22 DECEMBRIE 1989”, realizată cu sprijinul financiar al FUNDAȚIEI KONRAD ADENAUER, după un concept artistic al doamnei arhitect Silvia Tripșa este alcătuită din șapte săli care reprezintă momentele cheie ale revoluției de la Timișoara din perioada 15-22 decembrie 1989. Aici sunt expuse, printre altele, haine ale martirilor, uniforme ce poartă urma glonțului, armament și drapelurile decupate ale revoluției.

Instalația „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”
Instalația „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!” se află într-una dintre sălile expoziționale de la Memorialul Revoluției. Sloganul s-a născut la Timișoara în decembrie 1989 și îndemna orașele din România să se ridice rând pe rând împotriva comunismului.

Expoziția „Revoluția în București”

Expoziția „Revoluția în București” prezintă fotografii și informații legate de revoluția din București. Fuga dictatorului cu elicopterul și alte filmulețe din București pot fi văzute pe un televizor amplasat în această sală.

Expoziția „Revoluția în alte orașe-martir”

Expoziția „Revoluția în alte orașe-martir” prezintă fotografii și informații legate de răspândirea revoluției în alte orașe ale României.

Expoziția „Justiție și Adevăr = Manipulare” Expoziția „Justiție și Adevăr = Manipulare” urmărește modul în care instanța a făcut dreptate, prezentând seria proceselor revoluției. Tot aici se poate vedea un panou caricatural realizat de artistul Dan Perjovski.

Expoziție de fotografie documentară

Din 2017 la Memorialul Revoluției găzduim ,,Expoziția fotografică documentară 1990″.

Fotograful Liviu Tulbure a surprins atmosfera din Timişoara anului 1990, când timișorenii au organizat și au participat masiv la mitinguri anti-FSN-iste, considerând că Revoluția începută în 1989 trebuie continuată spre o democratizare reală a societății. În acele zile, Timişoara a fost un model pentru toată ţara, fiind un bastionul anti-Iliescu, anti-comunism, anti-FSN.

În expoziție este expus în copie și manuscrisul Proclamației de la Timișoara, precum și o serie de desene realizate de Dan Perjovschi și publicate în „Revisa 22” în anul 1990.

 

 

Expoziția „Propaganda comunistă și cultul personalității lui Ceaușescu” vă face o introducere în cultul personalității liderului comunist Nicolae Ceaușescu. Aici puteți vedea portrete ale acestuia, fotografii de propagandă și o serie de publicații care se deschid cu fotografia acestuia.

Expoziția „Și… cum era în comunism?” vă oferă informații legate de viața cotidiană în perioada comunistă și vă prezintă un fragment dintr-o bucătărie a epocii.

În expoziția „Granița și deportarea” puteți audia sau citi mărturii ale persoanelor supuse deportărilor în Uniunea Sovietică sau în Bărăgan, precum și ale persoanelor care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat a României pentru o viață mai bună în occident.

În cadrul expoziției „Rezistența anticomunistă și Timișoara 1956” puteți afla informații legate de rezistența armată anticomunistă și despre mișcările studențești din anul 1956. Un fragment din viața partizanului anticomunist este surprins prin reconstituirea unui sălaș din munți.

„Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor” este numele unei expoziţii de picturi create cu inocența și fantezia specifice vârstei de elevi timișoreni de la Palatul Copiilor, sub coordonarea artistei plastice Maria Bana Jichița.

Expoziția „Cronologia Războiului Rece”, realizată de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cu sprijinul programului „Culture 2000” și donată Memorialului Revoluției, parcurge toate etapele Războiului Rece, din țările unde s-a făcut simțită din plin prezența sa.

Expoziţia „Zidul Berlinului – O graniţă prin Germania”, realizată de Fundația Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist Unit German, surprinde imagini percutante din timpul divizării Berlinului și a Germaniei, însoțite de texte explicative în limba germană și traducerea în limba română.

 

„Războiul din Ucraina”

Expoziția de fotografii a jurnalistei ucrainene Marianna Prysiazhniuk despre războiul din Ucraina.

Expoziţia „’89 din uşă” a artistei plastice timişorene Suzana Fântânariu cuprinde o serie de uși pictate, temele abordate de autoare fiind comunismul și Revoluția, o invitație de a pătrunde, pe ușa veșnic deschisă a artei, într-un univers de simboluri.

Expoziţia „Epoca Ceauşescu – pictură în stil naiv” a artistei germane Herma Köpernik-Kennel este o mică oglindă a perioadei comuniste a anilor 1979-1983, pe care artista i-a petrecut în București. Imaginile pline de ironie fină și umor sunt dublate de texte în același registru, traduse și în limba română.

Sala machetelor găzduiește cele 12 monumente ridicate în memoria Eroilor din Decembrie 1989, precum și o hartă unde sunt acestea amplasate.

Capela Eroilor, pictată de artistul Casian Murărașu, amenajată în incinta Memorialului Revoluției și sfințită în 22 ianuarie 2014, este menită să ilustreze solidaritatea timișorenilor pe tot parcursul celor 7 zile ale Revoluției.

Scenele pictate prezintă Crucificarea și Învierea lui Iisus Hristos, ca metafore ale căderii și reînvierii unei națiuni.

Pentru a arăta caracterul ecumenic al Capelei, sunt pictați și doi dintre cei mai importanți sfinți protectori ai Banatului, Iosif cel Nou de la Partoș (1568-1656) din partea confesiunii ortodoxe și Sfântul Gerard (980-1046) din partea confesiunii catolice.

La cerere se pot viziona filme artistice şi documentare despre Revoluţie, comunism, monumentele Revoluției, anul 1989 şi importanţa acestuia la nivel mondial.