Cu profundă tristețe anunţăm trecerea în neființă a colegului şi prietenului nostru, Ioan Bânciu, vicepreședinte al Memorialului Revoluției.
Ioan Bânciu a fost participant activ, în primele rânduri, la Revoluția din decembrie 1989 de la Timișoara. Împreună cu soţia, în 17 decembrie a făcut parte dintr-un grup de demonstranți, împotriva cărora s-a deschis focul la podul Decebal. Acolo Leontina Bânciu a fost împușcată și a murit în brațele soțului, lăsând trei copii orfani. Impresionat de această întâmplare, artistul Péter Jecza realizează statuia „Pieta”, după fotografiile celor doi.
Ioan Bânciu a căutat neîncetat în toți acești 34 de ani adevărul despre Revoluție, despre ce s-a întâmplat cu morții, cine și de unde a tras.
La inițiativa sa, s-au organizat în fiecare an activitățile de comemorare „Pe urmele cenușii Eroilor Martiri” de la București și Popești-Leordeni și Pelerinaj la monumentele Eroilor Martiri de la Timișoara. A organizat în decembrie „Cupa Memorialul Revoluției”, iar vara „Cupa Eroii Neamului la minifotbal”. De asemena, Ioan Bânciu a făcut parte din colectivul care a inițiat ridicarea celor 13 Monumente ale Eroilor de la Timișoara și a Complexului Memorial de la Popești -Leordeni.
Ioan Bânciu s-a dedicat toată viața, pe lângă activitățile zilnice, hobby-ului său cel mai important, fotbalul, atât ca jucător cât și ca antrenor. Preocupat de istorie, Reiki, cuvinte încrucișate, a scris până în ultima clipă a vieții rime și anagrame.
Drum lin, în pace, Ioane!