fbpx

+4 0786 237 369

memorialulrevolutiei1989@gmail.com

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

Cu profundă tristețe anunţăm trecerea în neființă a colegului şi prietenului nostru, Ioan Bânciu, vicepreședinte al Memorialului Revoluției.
Ioan Bânciu a fost participant activ, în primele rânduri, la Revoluția din decembrie 1989 de la Timișoara. Împreună cu soţia, în 17 decembrie a făcut parte dintr-un grup de demonstranți, împotriva cărora s-a deschis focul la podul Decebal. Acolo Leontina Bânciu a fost împușcată și a murit în brațele soțului, lăsând trei copii orfani. Impresionat de această întâmplare, artistul Péter Jecza realizează statuia „Pieta”, după fotografiile celor doi.
Ioan Bânciu a căutat neîncetat în toți acești 34 de ani adevărul despre Revoluție, despre ce s-a întâmplat cu morții, cine și de unde a tras.
La inițiativa sa, s-au organizat în fiecare an activitățile de comemorare „Pe urmele cenușii Eroilor Martiri” de la București și Popești-Leordeni și Pelerinaj la monumentele Eroilor Martiri de la Timișoara. A organizat în decembrie „Cupa Memorialul Revoluției”, iar vara „Cupa Eroii Neamului la minifotbal”. De asemena, Ioan Bânciu a făcut parte din colectivul care a inițiat ridicarea celor 13 Monumente ale Eroilor de la Timișoara și a Complexului Memorial de la Popești -Leordeni.
Ioan Bânciu s-a dedicat toată viața, pe lângă activitățile zilnice, hobby-ului său cel mai important, fotbalul, atât ca jucător cât și ca antrenor. Preocupat de istorie, Reiki, cuvinte încrucișate, a scris până în ultima clipă a vieții rime și anagrame.
Drum lin, în pace, Ioane!