fbpx

[:ro]Zile Roșii, Nopți Albe, Organizat de Teatrul Portabil Timișoara

Teatrul Portabil Timișoara sub egida HOINART lansează proiectul Zile Roșii, Nopți Albe, în memoria eroilor Revoluției de la Timișoara, din Decembrie 1989, în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și cu Asociația Memorialul Revoluției.

Ce omagiază proiectul?
Revoluția a fost adesea văzută ca o mișcare a „maselor”. Pe noi ne interesează destine individuale, la finalul unui deceniu de dictatură și mizerie. Asta deoarece în fața morții și a absurdului suntem, până la urmă, singuri. Izolați. Unii s-au eliberat prin moarte. Sacrificiul lor e cu atât mai însemnat cu cât ei nu au fost extremitățile unei mase amorfe, ci indivizi singuri într-o mare de indivizi la fel de singuri. Zile Roșii Nopți albe este dedicat acestor oameni.

Ce dorim noi?
Să creăm o punte între Revoluție și tinerii Timișoarei. Mulți abia dacă au auzit vorbindu-se despre evenimentele din Decembrie ’89. Pentru ei, Revoluția pare un eveniment distant, greu de închipuit, poate chiar neimportant. Nu întâmplător, mulți nici nu se implică în viața politică a țării, sau a orașului, fiindu-le străin spiritul civic. Noi vrem să le arătăm, mai mult prin artă decât prin informație brută, că Revoluția este cât se poate de actuală.

Ce cuprinde proiectul?

TEATRU-LABIRINT
Un spectacol de teatru-labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniților, a rudelor morților și a celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din Decembrie ’89. Labirintul și documentarul se împletesc în încăperile cenușii, voit călcate de patina timpului, ale Memorialului Revoluției (Str. Oituz, nr. 2B), unde spectatorii îi vor însoți pe actori de la o scenă la alta, urmărind succesiunea evenimentelor din decembrie. Spectacolul este realizat sub îndrumarea regizorală a domnului Mihai Lungeanu, de patru ori laureat cu premiul UNITER. Premiera va avea loc pe 27 octombrie a.c., urmând să aibă mai multe reprezentații până în 16 decembrie a.c..

30 DE ANI DUPĂ ROȘU
Zile Roșii Nopți Albe este un proiect cu tentă puternic educativă. Tocmai de aceea, vom merge în liceele timișorene cu momente din spectacol, interviuri filmate cu eroii/victimele Revoluției, scurte conferințe despre evenimentele din Decembrie ’89 și sesiuni de Q&A.

LUMINA MONUMENTELOR
Anul acesta vom pune în valoare trei (Omul Țintă, Fântâna Martirilor, Învingătorul ) dintre cele 15 monumente închinate eroilor Revoluției, prin iluminarea lor, curățarea spațiului verde din jur, iluminarea cu reflectoare și un performance comemorativ teatral.

RAPSODII ALBE DUPĂ DECEMBRIE ROȘU
Un happening stradal de improvizație muzicală prin care se dau naștere, ad-hoc, unor balade cu versuri inspirate din experiențele directe sau indirecte ale publicului trecător.
Calendarul detaliat al evenimentelor urmează în curând.

Proiect realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

 

[:]