fbpx

+4 0786 237 369

memorialulrevolutiei1989@gmail.com

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

[:ro]Dublu eveniment la Institutul de Instrucţie Superioară Alessandro Lombardi din Airola:

Vernisajul expoziţiei itinerante „Decembrie 1989 – Momentul Timişoara” şi prezentare de filme: „Noi nu murim” şi „Timişoara”.

 

Memorialul Revoluției din Timișoara a onorat invitația lansată de profesorii Costantino Massaro şi Pasquale de Biase, care au fost oaspeţii instituţiei noastre în septembrie 2012.

Cu acest prilej, Memorialul Revoluției a fost, la rândul său, oaspete între 23-26 februarie 2013, prin președintele Traian Orban, al Institutului de Instrucţie Superioară Alessandro Lombardi din Airola, unde s-a prezentat filmul documentar despre Revoluția din Decembrie 1989 din Timișoara, în regia lui Gabriel Burza, „Noi nu murim”, şi s-a vernisat, în prezenţa oficialităţilor locale, precum şi a numeroşi profesori şi tineri, expoziția intinerantă „Decembrie 1989 – Momentul Timișoara”.

Dintre oficialităţile participante la eveniment, îi menţionăm, în primul rând, pe senatorul Mino Izzo şi pe primarul frumoasei localităţi, Michele Napolitano. Alături de ei, s-au aflat în sala de conferinţe a instituţiei preşedintele Societăţii „Dante Alighieri”, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, iar gazda evenimentului a fost doamna profesoară Ines Victory D’Angelo, directoarea Institutului de Instrucţie Superioară Alessandro Lombardi.

Dublul eveniment a debutat într-o notă de solemnitate, prin intonarea imnului Italiei şi al României, ţări care sunt legate prin firul unei istorii, până la un punct, comune, şi între care au existat şi există relaţii culturale şi economice înfloritoare.

Prezenţa tinerilor s-a făcut simţită încă de la început, când un elev de origine română a dat glas unor versuri în limba română, iar o elevă a recitat, în aceeaşi limbă, versuri revoluţionare pentru libertate.

Doamna profesor universitar Viorica Bălteanu, care a fondat şi conduce din 1991 Comitetul „Dante Alighieri” din Timişoara, a desfiinţat „graniţele” lingvistice dintre participanţi, traducând atât discursul de început al preşedintelui Memorialului Revoluţiei, Traian Orban, cât şi întrebările şi răspunsurile pe care le-au adresat tinerii privitor la Revoluţia Română din Decembrie 1989 şi la dezideratele acesteia. Discuţiile au fost prelungite, datorită interesului deopotrivă al elevilor şi al profesorilor, care au solicitat numeroase precizări şi detalii.

Tot pentru tineri, dar nu numai, Memorialul Revoluției a donat o serie de cărți și publicații pe tematica comunismului și a Revoluției Române din Decembrie 1989.

După prezentarea filmului şi vernisarea expoziţiei itinerante realizate de Memorialul Revoluţiei, publicul a avut ocazia să vizioneze filmul documentar „Timişoara”, semnat de Victor Popa, urmat de ample discuţii despre Timişoara, despre istoria României, în paralel cu istoria Imperiului Roman din anii Împăratului Traian şi ai Războaielor Daco-Romane.

Pentru a vedea istoria trecută la faţa locului, s-a vizitat şi Benevento, cu obiectivele sale care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Arcul de Triumf ridicat pentru a-l cinsti pe Împăratul Marcus Ulpius Traianus, şi Museum del Sannio, care reconstituie toate perioadele istorice ale aşezării.

Vizita Memorialului Revoluţiei din Timișoara la Airola a constituit nu doar o incursiune în istoria mai de demult şi mai recentă a poporului român şi italian, dar a contribuit şi la stabilirea unor legături de colaborare între cele două instituţii, care se vor concretiza deja în cursul acestui an, prin vizita unor grupuri de profesori şi elevi din localităţile italiene Airola şi Benevento.

 

[foogallery id=”1694″][:]