fbpx
„(r)evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022” este conceptul artistic prin care expozițiile de la parterul Memorialului Revoluției prezintă într-un mod interactiv, senzorial și cu impact emoțional viața în timpul dictaturii comuniste, evenimentele petrecute în decembrie 1989 în Timișoara și în alte orașe-martir din România, dar în același timp, invită și la reflecție asupra celor 33 de ani de la revoluția anti-comunistă. Adresate în special generațiilor tinere, expozițiile reprezintă un omagiu adus celor care au luptat și și-au sacrificat viața pentru libertate și au rolul de a păstra vie memoria acestora și a evenimentelor petrecute în anul 1989.

Expozițiile „(r)evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022” au fost realizate în cadrul Cămine în mișcare – proiect parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în urma unui parteneriat strâns între Asociația Prin Banat și Asociația Memorialul Revoluției.

Acestea au fost posibile datorită sprijinului financiar acordat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de proiecte și de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura 2022.

Expozițiile din cadrul „(r)evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022” au un caracter permanent și pot fi vizitate de marți până vineri, între orele 8:00-16:00, iar sâmbătă în intervalul 8:00-18:00, la sediul Asociației Memorialul Revoluției (str. Oituz, nr. 2B).

***

Asociația Memorialul Revoluției și Asociația Prin Banat mulțumesc celor care au sprijinit acest demers:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara,

Viorel Marineasa, Daniel Vighi, Brândușa Armanca, Ovidiu Mihăiță, Anca-Raluca Majaru, Teodora Borghoff, Cosmina Goagea

Sponsor: Tifel

Echipa „(r)evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022”:

arh. Silvia Tripșa (curator), Radu Teodor Piloca (coordonator producție), Simona Giura (grafică), Ana Gemescu (grafică), Cristina Giura (grafică), Gino Rado (istoric, cercetător), Adrian Cosmin Szakacs (istoric, cercetător), Dan Perjovschi (artist vizual), Diana Bilec (fotograf), Cristian Sitov (asistent producție), Claudia Vancea (asistent de proiect), Alina Pintilie (comunicare), Otilia Galescu (comunicare), Alexandra Palconi-Sitov (manager proiect)