[:ro]Expoziţia Decembrie 1989, Momentul Timişoara a fost vernisată în 11 martie 2010 în oraşul Jimbolia. Data vernisării acestei expoziţii a coincis, în oraşul aşezat în Câmpia Banatului, la contactul dintre Câmpia Timişului şi Câmpia Mureşului, cu aniversarea a 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara către ţară (11 martie 1990).
Trecută după încheierea primei conflagraţii mondiale în componenţa Regatului Sârbo-Croato-Sloven, Jimbolia revine Regatului Unit al României în aprilie 1924. În 1968, după noua împărţire administrativă a teritoriului României, Jimbolia devine al treilea oraş ca mărime după Timişoara şi Lugoj în judeţul Timiş. Revoluţia din Decembrie 1989 a marcat, alături de întreaga ţară, şi oraşul Jimbolia, acesta cunoscând ample transformări de ordin economic, politic şi social. În prezent, oraşul a cunoscut numeroase investiţii străine, dotări edilitare, toate acestea aducând în istoria oraşului timişean o nouă etapă în evoluţia sa.
Beneficiind de bunăvoinţa Consiliului Judeţean Timiş, care a pus la dispoziţia organizatorilor acestei expoziţii itinerante (Memorialul Revoluţiei şi Muzeul Banatului) un autocar pentru deplasarea în oraşul Jimbolia, am prezentat această expoziţie pentru toţi cei interesaţi din oraşul timişean să-şi amintească despre acel eroic an 1989.
Autorităţile locale din oraş ne-au primit cu deosebită căldură, punându-ne la dispoziţie pentru vernisare holul Casei de Cultură din Jimbolia.
La vernisajul expoziţiei am avut parte de o numeroasă participare. Au fost alături de organizatorii acestui vernisaj, primarul oraşului Jimbolia, domnul Gábor Kaba, şi directorul Muzeului Presei, domnul Valentin Corduneanu. Au mai fost prezenţi la vernisaj elevi şi profesori de la şcolile din oraş.
În prezentarea expoziţiei s-au făcut referiri la anul 1989 şi s-a încercat încadrarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989 în contextul luptei de eliberare a naţiunilor din centrul şi sud-estul Europei de sub dominaţia sistemului totalitar impus, după terminarea celei de-a doua conflagraţii mondiale, de imperiul roşu, sovietic.
S-a specificat faptul că Revoluţia Română din Decembrie 1989 îşi are începuturile undeva în Europa, avându-se în vedere faptul că în celelalte state înrobite de regimul totalitar comunist schimbările se realizaseră deja la acea dată. România a rămas ultimul bastion al totalitarismului şi a fost singura ţară în care apărătorii regimului au vrut să arate întregii lumi că zidurile şi gardurile ghimpate nu au putut fi eliminate şi din mentalul lor.
În finalul vernisajului a fost evidenţiat faptul că Revoluţia Română s-a încheiat odată cu elaborarea actului său fundamental, Proclamaţia de la Timişoara, aceasta fiind expusă în limbile română şi engleză pe ultimul panou, panoul cu numărul 16.
Tot la final, cei prezenţi au adus aplauze pentru reuşita expoziţiei şi le-au adresat întrebări organizatorilor despre eroicul an 1989.
Expoziţia a fost deschisă pentru vizitatori până în luna mai a anului curent, iar următorul oraş din judeţul Timiş în care a poposit pentru a fi vernisată a fost oraşul Sânnicolau Mare. Vernisajul de aici a avut loc în data de 15 iunie şi s-a bucurat de interes mai ales din partea presei şi a autorităţilor locale. Prezenţa la vernisarea expoziţiei a fost foarte redusă. Ziarul Monitorul Consiliului Local a prezentat în numărul său din iunie mai multe detalii legate de această expoziţie.
Cornel-Florin Seracin[:]