fbpx

[:ro]Vernisaj Herma Kopernik-Kennel: Epoca Ceausescu – Pictura in stil naiv

Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timişoara, alături de Centrul Cultural German din Timişoara, partener la expoziţie, vă invită cu drag la… o altfel de expoziţie.

La sediul Memorialului Revoluţiei din Strada Oituz nr. 2B (intrarea dinspre Facultatea de Arte), Herma Köpernik-Kennel ne prezintă o lume trecută, dar nu uitată, care a fost vernisată în 28 aprilie 2014. Ne-a onorat cu prezenţa domnul Siegfried Geilhausen, locţiitorul consulului Germaniei la Timişoara, domnul Rolf Maruhn.

Alocuţiunile de deschidere au fost susţinute de domnul Siegfried Geilhausen, de doamna Alina Baciu, directoarea Centrului Cultural German, de domnul Marcel Tolcea, cunoscut jurnalist şi om de cultură timişorean, care a decodificat, pentru cei prezenţi, simbolurile unei picturi ce se cere, mai ales pentru cei mai tineri, a fi descifrată, precum şi de domnul Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei. În încheiere, dar nu în ultimul rând, ne-a vorbit despre geneza lucrărilor şi despre multe altele însăşi artista, doamna Herma Köpernik-Kennel.

Am dori să îi mulţumim, pe această cale, domnului Werner Kremm, publicist, traducător și editor de limba germană, care ne-a ajutat la traducerea în şi din limba germană a gândurilor şi consideraţiilor celor care au luat cuvântul.

„Epoca Ceauşescu – pictură în stil naiv” este titlul incitant al unei expoziţii a cărei autoare, deşi germană 100%, a reuşit să surprindă cu acurateţe şi cu o intuiţie de invidiat scene din viaţa „comunistă” de zi cu zi, pe care a trăit-o ea însăşi, împreună cu soţul ei, la Bucureşti, între 1979-1983.

Relaţia Hermei Köpernik-Kennel cu Memorialul Revoluţiei nu este nouă. La 30 aprilie 2013 artista şi-a prezentat aici cartea „Es gibt Dinge, die muss man einfach tun“/ „Jogging cu Securitatea“, centrată pe rezistenţa tânărului disident anticomunist Radu Filipescu împotriva Securităţii. Cartea a fost publicată şi în limba română, iar autoarea a primit în 1998, la Bucureşti, Premiul Fundației pentru Drepturile Omului „Gheorghe Ursu“.

Expoziţia poate fi vizitată până în 12 mai 2014.

 

Galerie foto: www.facebook.com/media/set/

 

[foogallery id=”2138″][:]