fbpx

+4 0786 237 369

memorialulrevolutiei1989@gmail.com

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

[:ro]16 decembrie 2016: În data de 16 decembrie 2016 la Memorialul Revoluției va avea loc „Ziua Porților Deschise” pentru vizitatorii din Timișoara, din țară și din străinătate.

Se vor putea vizita:

  1. Expoziția „Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini”, realizată de Memorialul Revoluției, cu fotografii din Timișoara, București și din celelalte orașe revoluționare ale României, prefațate de evenimentele anului 1989 din Europa de Est.
  2. Expoziția „Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor”, o istorie în imagini a crucialului eveniment din 1989.
  3. Expoziţia „Solidari cu România”, realizată de Institutul Memoriei Naţionale din Varşovia în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti și donată Memorialului Revoluției, prezintă imagini surprinse de un grup de jurnaliști polonezi în București și Timișoara, în perioada decembrie 1989-ianuarie 1990, cu ocazia transportului ajutoarelor acordate de Polonia României.
  4. Expoziția „Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu”, donată Memorialului Revoluției de către Muzeul Banatului, care cuprinde fotografii și panouri de propagandă comunistă.
  5. Expoziția „Cronologia Războiului Rece”, realizată de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet și donată Memorialului Revoluției, care parcurge toate etapele Războiului Rece în țările unde s-a făcut simțită din plin prezența sa.
  6. Expoziţia „Zidul Berlinului – O graniţă prin Germania”, realizată de Fundația Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist Unit German, care surprinde imagini percutante din timpul divizării Berlinului și a Germaniei, însoțite de texte explicative în limba germană și de traducerea în limba română.
  7. Expoziția de presă românească și străină, care cuprinde articole reprezentative despre Revoluția din Decembrie 1989.
  8. Expoziţia „’89 din uşă” a artistei plastice timişorene Suzana Fântânariu, cuprinzând o serie de uși pictate, temele abordate de autoare fiind comunismul și Revoluția, o invitație de a pătrunde, pe ușa veșnic deschisă a artei, într-un univers de simboluri.
  9. Expoziţia „Epoca Ceauşescu – pictură în stil naiv” a artistei germane Herma Köpernik-Kennel, care este o mică oglindă a perioadei comuniste a anilor 1979-1983.
  10. Expoziția „Punct și de la… carte” a graficianului Traian Abruda, care cuprinde coperțile cărților și buletinelor de informare editate de Memorialul Revoluției între 2007-2015.

În Sala  Machetelor sunt expuse pentru vizitatori cele 12 monumente ridicate în memoria Eroilor din Decembrie 1989, precum și o hartă cu amplasamentul acestora.

Sălile expoziționale ale Memorialului Revoluției adăpostesc importante artefacte, cum ar fi: maieul Eroului-Martir Lorenţ Fecioru, originar din Constanţa, împuşcat în 17 decembrie 1989 în centrul Timişoarei, la Catedrală, o uniformă originală a gărzilor patriotice şi de scutier și steaguri originale ale Revoluției, din care au fost decupate însemnele comuniste.

În curtea Memorialului Revoluției este amplasat monumentul „Coloana Eroilor” al sculptorului Eugen Barzu, dedicat victimelor Revoluției din Decembrie 1989, precum și un fragment original din Zidul Berlinului.

Capela Eroilor, pictată de artistul Casian Murărașu, amenajată în incinta Memorialului Revoluției, este menită să ilustreze solidaritatea timișorenilor pe tot parcursul celor 7 zile ale Revoluției.

La cerere se pot viziona filme artistice şi documentare despre Revoluţie, comunism, monumentele Revoluției, anul 1989 şi importanţa acestuia la nivel mondial, subtitrate în engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, sârbă și maghiară.

[:]