fbpx

[:ro]

Fundatia Triade Timișoara are deosebita plăcere de a vă invita la expoziția PAVILION BANAT 2017.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2017 și va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 11 și 19.

Artiști expozanți: ◙ Mihaela-Meral AHMED ◙ BARAKA ◙ Natalia BICA ◙ Milica ĆEBIĆ ◙ Tamara DRAGAN ◙ Laura DUDULEANU ◙ Emanuel GLIGA ◙ Iulian IFTODIU ◙ Nadežda KIRĆANSKI ◙ Irena KOVAČ ◙ Milica KRSTIĆ ◙ Malvina Carola LIUBA ◙ Corina MARINĂ ◙ Nora MESAROŠ ◙ Andrei PITUȚ ◙ Ion TODERAȘCU

Expoziția este organizată în cadrul proiectului “InclusiveArt – Access to Culture for Disabled Children and Youth”, susținut prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania-Serbia al Uniunii Europene
Interreg-IPA.

Pavilionul Banat ediția 2017 de la Timișoara mizează, în primul rând, pe dialog și diversitate. Acest proiect expozițional nu își propune să identifice un stil sau o sintaxă de expresie bazate pe o doctrină națională. Bineînțeles că zona Banatului, atât pe teritoriul României cât și în Serbia, are o istorie
asemănătoare, aflându-se în spațiul unor influențe geo-politice comune.

Cu toate acestea, interesul acestei expoziții este de a evidenția diversitatea artistică a acestei zone.
În căutarea identității, tinerii artiști bănățeni recurg la anumite resurse locale, dintre care expoziția încearcă să deceleze câteva, punându-le în valoare.

Revenirea și redescoperirea practicilor anilor 70-90, stilistice sau
conceptuale, poate genera (…) o identitate specifică locului. Cheia Banatului a fost mereu aspirația spre maxima libertate, fie în context istorico-politic, fie ca expresie plastică, și probabil că această aspirație poate duce la o identitate artistică unitară și diferită de alte zone de expresie.

Manifestările care se desfășoară local își pun amprenta pe mediul de creație vizuală – fie că vorbim de Bienala iugoslavă a tinerilor artiști de la Vârșeț, de Bienala de artă vizuală din Pancevo, de Bienala Art Encounters de la Timișoara sau de activitatea muzeelor locale, a Fundației Triade, Terra Museum din Kikinda sau a galeriilor Jecza, Calina și Calpe. Cum orice tânăr artist trebuie să își poată confrunta creația cu aceea a altor artiști, activitatea acestor entitati publice sau private a generat apariția unor platforme de promovare a artei contemporane.

Programul bienalelor și galeriilor din zonă își propune să pună zona Banatului din nou pe harta internațională a artei contemporane. În consecință, Pavilionul Banat 2017 a fost integrat Bienalei Art Encounters, devenite în scurt timp cel mai important eveniment de artă contemporană din România. Plasarea artiștilor bănățeni în coordonatele artei contemporane internaționale este crucială, întrucât, astfel, artiștii bănățeni și cei internaționali dialoghează direct, în cadrul aceluiași eveniment, ce își propune să apropie creația a peste 150 de artiști. Și acest lucru se face în tiparul unei forme conceptuale, nu regionale.

Identitatea fiecărui artist în cadrul acestui proiect expozițional transfrontalier
este mai importantă decât identitatea naționalității acestora.

Diversitatea stilistică a artiștilor expozanți, efervescența creației lor, bazată pe noile-media sau tehnicile tradiționale readaptate, diferențierea de o anume școală sau stil predefinit, este cea mai importantă caracteristică a acestui proiect. Redescoperirea libertății și dorința de diversificare, creează fundația unui nou curent, marcat de identitatea și individualitatea artistică a acestor artiști.

Lider de proiect
Institutul Intercultural Timișoara.
Parteneri în proiect:
Orașul Zrenjanin / Serbia
Centrul pentru Arte Decorative și Aplicate Terra Kikinda / Serbia
Asociația Nevo Parudimos Resița

text+foto: Regionalna izložba „Banatski Paviljon / Banat Pavilion” şi Jecza Gallery Timisoara

[foogallery id=”3005″]

 

 [:]