[:ro]
Joi, 9 iunie 2022, a fost vernisată în curtea Memorialului Revoluției, în colaborare cu Institutul Polonez din București, expoziția ,,Războiul Rece. Scurtă istorie a unei lumi divizate”.
Expoziții despre Războiul Rece s-au tot vernisat și se vor tot vernisa de acum înainte, mai ales în contextul evenimentelor actuale. Ceea ce unicizează expoziția de față este conceptul, textele excelent documentate și mai ales fotografiile alese, unele prezentate pentru prima oară.
Autorii expoziției sunt dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień, iar fotografiile și materialele au fost selectate din colecțiile Arhivei Institutului Memoriei Naționale din Varșovia, Arhivei New Records, Muzeului Frontului Popular din Letonia, Centrului Karta și agențiilor de fotografii: BE&W, CORBIS, East News, EK Pictures, FORUM, Getty Images, NAF Dementi, the Polish Press Agency, Reporter.
La eveniment au fost prezenți, alături de directorul adjunct al Institutului Polonez, domnul Wojciech Mrozowski, și autorii expoziției, iar la finalul vernisajului domnul dr. Paweł Sasanka a prezentat publicului câteva fotografii tulburătoare, cu explicațiile contextului istoric.
Emoția vernisajului a fost sporită de prezența unei delegații a Contingentului Militar Polonez staționat în Craiova și a Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal” din Timișoara.
Alături de Contingentul Militar Polonez s-a aflat și Przemysław Walewski, unul din cei cinci jurnaliști care au venit cu ajutoare în România, la București și Timișoara, chiar la câteva zile după terminarea Revoluției.
Przemysław Walewski a rememorat în fața expoziției „Solidari cu România”, care cuprinde fotografii din timpul traseului celor 5 jurnaliști polonezi și a fost donată Memorialului Revoluției acum câțiva ani tot de Institutul Memoriei Naționale din Varșovia, zilele fierbinți pe care le-a trăit în România.
[foogallery id=”4834″]
[:]