fbpx

+4 0786 237 369

memorialulrevolutiei1989@gmail.com

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

[:ro]Vernisarea expoziției „Minoritățile din Timișoara în Revoluția din 1989”

Vineri 17 mai 2019 Asociația Memorialul Revoluției 16-22 decembrie 1989 a primit vizita președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Domnia Sa a participat la vernisarea expoziției „Minoritățile din Timișoara în Revoluția din 1989” unde a avut o întâlnire cu elevii timișoreni.

În perioada 17-25 decembrie 1989 un număr de 93 de timișoreni și-au pierdut viața în numele LIBERTĂȚII. Astfel, în 17 decembrie au murit 62 de persoane, în 18 decembrie – 5; în 19 decembrie – 2; în 23 decembrie – 9, iar în zilele de 24 și 25 decembrie încă 11 persoane. 20% dintre victime aparțineau unor minorități etnice cu tradiție în Banat.
Prin decizia Elenei Ceaușescu, 44 de corpuri neînsuflețite au fost furate din Morga Spitalului Județean din Timișoara și arse la crematoriul bucureștean „Cenușa”. Această dispoziție i-a fost transmisă, în cursul zilei de 18 decembrie 1989, generalului Constantin Nuță, care, împreună cu generalii Emil Macri și Velicu Mihalea, a stabilit cum să fie incinerate trupurile eroilor.
Statistica Revoluției din Timișoara consemnează un număr de peste 300 de persoane rănite, dintre care aproximativ 15% aparțin minorităților naționale. La aceștia se adaugă un număr important de persoane care au suferit răni, dar au evitat să solicite îngrijiri medicale din cauza fricii de represalii. 810 timișoreni au fost arestați (dintre care peste 15% aparțin minorităților naționale).
Specificul multi- și intercultural al orașului poate fi surprins urmărind evenimentele sfârșitului de decembrie 1989. Scânteia aprinsă de un mic grup de credincioși reformați, grupați în jurul pastorului László Tőkés, avea să aprindă întreg orașul. Cetățeni din cadrul tuturor comunităților cultural-lingvistice timișorene (români, maghiari, germani, sârbi, rromi, ucraineni, cehi, ș.a.) au ieșit pe străzi și au cerut libertate și democrație. Ortodocși, catolici, reformați, neoprotestanți sau mozaici au îngenunchiat împreună și au proclamat credința liberă în Divinitate. Visul timișorean al libertății, democrației, modelul bunei conviețuiri și al spiritului occidental aveau să inspire, pentru o perioadă, întreaga Românie.

[foogallery id=”3428″][:]