[:ro]Aşa cum a fost de aşteptat, la sfârşitul anului 2009, membrii Memorialului Revoluţiei au participat la numeroase activităţi comemorative, cu prilejulsărbătoririi a 20 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.
9 noiembrie 2009
Pe 9 noiembrie 2009, Arion Bânciu, membru al asociaţiei noastre, a fost ales, din grupul tinerilor urmaşi ai Eroilor Martiri, de preşedintele României pentru a participa la evenimentele aniversare de la Berlin.
17 noiembrie 2009
Nu după mult timp, în 17 noiembrie 2009, Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, a dat curs invitaţiei lui László Tőkés de a fi prezent la Bruxelles la Parlamentul European, pentru a ţine cuvântare la o conferinţă ezbatere despre aniversarea a 20 de ani de la Revoluţia Română.
Tot în 17 noiembrie, dar de această dată la Hamburg, a avut loc vernisarea expoziţiei itinerante a Memorialului, Revoluţia Română din 1989 în imagini, unde a participat colega noastră, Adina Hornea Abruda.
7-9 decembrie 2009
Şi europarlamentarul Monica Macovei a avut iniţiativa de a invita timişoreni, alegând un grup de 9 urmaşi ai Revoluţionarilor Martiri, astfel încât între7-9 decembrie ei s-au aflat la Bruxelles,unde au avut ocazia să viziteze Parlamentul European.
10-11 decembrie 2009
Simpozionul aniversar, organizat împreună cu Fundaţia Academia Civică,Societatea Timişoara şi Centrul Cultural Francez din Timişoara între 10-11 decembrie a reunit personalităţi distincte din viaţa noastră culturală.
16 decembrie 2009
Lunga serie a prezentării expoziţiei noastre itinerante prin Europa s-a încheiat la Praga, unde a fost vernisată în 1 Decembrie în foaierul Teatrului Naţional, iar în 16 decembrie, în acelaşi oraş, Gino Rado, vicepreşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, a participat la simpozionul 20 de ani de la căderea Cortinei. Tot în 16 decembrie, dar în Timişoara, s-a vernisat în foaierul Operei Române expoziţia Decembrie 1989, Momentul Timişoara, şi s-a lansat o expoziţie mobilă pe tramvaiele care circulă prin Piaţa Maria, pentru a rememora memorabilul moment al opririi tramvaielor din 16 Decembrie 1989.
17 decembrie 2009
În fiecare an, in data de 17 Decembrie, porţile Memorialului se deschid, pentru a primi delegaţii speciale, iar în acest an, printre invitaţii de marcă îl amintim pe ambasadorul Germaniei la Bucureşti, domnul Andreas von Mettenheim.
O delegaţie din Bucureşti, de la Asociaţia „21 Decembrie 1989”, a vizitat, de asemenea, Memorialul Revoluţiei, şi a participat la evenimentele comemorative din Timişoara.
Tot în ziua de 17 Decembrie s-a organizat în Timişoara un marş comemorativ prin locurile devenite istorie şi au avut loc la Cimitirul Eroilor ample acţiuni de pomenire a Eroilor Martiri ai Revoluţiei, la care au luat parte urmaşi ai Eroilor, alături de revoluţionari
18 decembrie 2009
În 18 Decembrie s-a mers în pelerinaj la cele 12 monumente ridicate în primul oraş liber de comunism, în memoria Eroilor Revoluţiei.
20-21 decembrie 2009
Evenimentele comemorative s-au încheiat după zilele de 20 şi 21 Decembrie, când o delegaţie de 50 de revoluţionari s-a deplasat, pe urmele martirilor şi ale cenuşii Eroilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie, la Bucureşti, Popeşti-Leordeni şi la Slatina.
[:]