fbpx

[:ro]Aşa cum a fost de aşteptat, la sfârşitul anului 2009, membrii Memorialului Revoluţiei au participat la numeroase activităţi comemorative, cu prilejulsărbătoririi a 20 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.

9 noiembrie 2009

Pe 9 noiembrie 2009, Arion Bânciu, membru al asociaţiei noastre, a fost ales, din grupul tinerilor urmaşi ai Eroilor Martiri, de preşedintele României pentru a participa la evenimentele aniversare de la Berlin.

17 noiembrie 2009

Nu după mult timp, în 17 noiembrie 2009, Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, a dat curs invitaţiei lui László Tőkés de a fi prezent la Bruxelles la Parlamentul European, pentru a ţine cuvântare la o conferinţă ezbatere despre aniversarea a 20 de ani de la Revoluţia Română.

Tot în 17 noiembrie, dar de această dată la Hamburg, a avut loc vernisarea expoziţiei itinerante a Memorialului, Revoluţia Română din 1989 în imagini, unde a participat colega noastră, Adina Hornea Abruda.

7-9 decembrie 2009

Şi europarlamentarul Monica Macovei a avut iniţiativa de a invita timişoreni, alegând un grup de 9 urmaşi ai Revoluţionarilor Martiri, astfel încât între7-9 decembrie ei s-au aflat la Bruxelles,unde au avut ocazia să viziteze Parlamentul European.

10-11 decembrie 2009

Simpozionul aniversar, organizat împreună cu Fundaţia Academia Civică,Societatea Timişoara şi Centrul Cultural Francez din Timişoara între 10-11 decembrie a reunit personalităţi distincte din viaţa noastră culturală.

16 decembrie 2009

Lunga serie a prezentării expoziţiei noastre itinerante prin Europa s-a încheiat la Praga, unde a fost vernisată în 1 Decembrie în foaierul Teatrului Naţional, iar în 16 decembrie, în acelaşi oraş, Gino Rado, vicepreşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, a participat la simpozionul 20 de ani de la căderea Cortinei. Tot în 16 decembrie, dar în Timişoara, s-a vernisat în foaierul Operei Române expoziţia Decembrie 1989, Momentul Timişoara, şi s-a lansat o expoziţie mobilă pe tramvaiele care circulă prin Piaţa Maria, pentru a rememora memorabilul moment al opririi tramvaielor din 16 Decembrie 1989.

17 decembrie 2009

În fiecare an, in data de 17 Decembrie, porţile Memorialului se deschid, pentru a primi delegaţii speciale, iar în acest an, printre invitaţii de marcă îl amintim pe ambasadorul Germaniei la Bucureşti, domnul Andreas von Mettenheim.

Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, şi Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti în sala monumentelor de la Memorial

Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, şi Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti în sala monumentelor de la Memorial

O delegaţie din Bucureşti, de la Asociaţia „21 Decembrie 1989”, a vizitat, de asemenea, Memorialul Revoluţiei, şi a participat la evenimentele comemorative din Timişoara.

Tot în ziua de 17 Decembrie s-a organizat în Timişoara un marş comemorativ prin locurile devenite istorie şi au avut loc la Cimitirul Eroilor ample acţiuni de pomenire a Eroilor Martiri ai Revoluţiei, la care au luat parte urmaşi ai Eroilor, alături de revoluţionari

18 decembrie 2009

În 18 Decembrie s-a mers în pelerinaj la cele 12 monumente ridicate în primul oraş liber de comunism, în memoria Eroilor Revoluţiei.

20-21 decembrie 2009

Evenimentele comemorative s-au încheiat după zilele de 20 şi 21 Decembrie, când o delegaţie de 50 de revoluţionari s-a deplasat, pe urmele martirilor şi ale cenuşii Eroilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie, la Bucureşti, Popeşti-Leordeni şi la Slatina.

 

  Simona Mocioalcă

[:]