[:ro]„Asociația „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie” Timișoara a organizat, împreună cu Asociația Liga Albanezilor din România, masa rotundă cu titlul „Căderea comunismului în România și Albania: asemănări, deosebiri și evoluții”. Evenimentul a avut loc vineri, 1 aprilie 2022, la Memorialul Revoluției din Timișoara, cu participarea invitaților speciali din Albania: domnul Fahri Balliu (scriitor, jurnalist și cercetător) și a domnului Genci Muçaj (consilier pentru relații internaționale al Președintelui Albaniei). Evenimentul a fost moderat de președintele Memorialului, domnul Gino Rado, și s-a bucurat de participarea domnilor deputați Bogdan-Alin Stoica deputatului minorității naționale albaneze, Iulius Firczak, din partea minorității rutene, Ognean Cîrstici, din partea minorității sârbe din România, precum și a domnului Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez,. De asemenea, a fost prezent și subprefectul județului Timiș, domnul Sorin Ionescu, precum și reprezentanți ai comunităților bulgară, cehă și slovacă.
Au fost dezbătute teme legate de istoria comunismului din cele două state, de căderea acestuia după anul 1989 și de perioada de trecere la democrație. Fahri Balliu a oferit Memorialului Revoluției un exemplar din lucrarea sa „Sinistra doamnă”, publicată în limba română la editura Humanitas, și care tratează rolul și locul soției dictatorului albanez Enver Hoxha în peisajul comunismului din Albania. Domnul președinte Gino Rado le-a oferit la rândul său invitaților câteva dintre publicațiile Memorialului.
Oaspeților din Albania și reprezentanților ALAR le-a fost oferit un tur al Memorialului Revoluției, în cursul căruia a fost evidențiat rolul și locul pe care l-a ocupat Timișoara în Revoluția română din 1989.