fbpx

+4 0786 237 369

memorialulrevolutiei1989@gmail.com

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

[:ro]

16 decembrie 1989

În urmă cu exact 20 de ani, la Timişoara izbucnea Revoluţia ce avea să alunge comunismul din România. Pe 16 decembrie, pe străzile oraşului se striga pentru prima oară: „Libertate!”. În seara acelei zile, în jurul casei pastorului László Tökés se adunaseră câteva sute de oameni pentru a se opune deciziei administrative de evacuare a prelatului. Nimeni nu se aştepta ca aceştia să formeze o mişcare capabilă să dărâme un sistem care pusese stăpânire atâţia zeci de ani, fără ca cineva să aibă puterea să-l dărâme. Atunci începea să se scrie istoria. Timişorenii au oprit tramvaiele în Piaţa Maria, s-au încolonat şi au pornit spre Catedrală scandând: „Jos Ceauşescu!”.  Treptat, oamenii au înlăturat toate simbolurile comuniste ce le-au ieşit în cale şi, totodată, au avut loc primele ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi, urmate de primele arestări.

16 decembrie 2009

Momentul opririi tramvaielor, în 16 decembrie 1989, a fost retrăit de timişorenii prezenţi în Piaţa Maria. Pentru câteva minute, tramvaiele au fost oprite, iar sufletele revoluţionarilor au tresărit la amintirea unei perioade de mult apuse. Cel care a făcut acest lucru, în urmă cu 20 de ani, şi-a amintit cu emoţie de cuvintele pe care le-a rostit, de pe tamponul tramvaiului: „Mă numesc Daniel Zăgănescu şi nu îmi este frică de comunism, aşa că strigaţi după mine: «Jos Ceauşescu!». Aici a început şi aici s-a terminat povestea mea legată de această Revoluţie”, îşi aminteşte bărbatul. Zeci de oameni, cu lumânări în mâini, au reconstituit momentele din urmă cu 20 de ani. Au îngenunchiat şi au spus Tatăl Nostru. La fel ca în 16 decembrie 1989, oamenii aflaţi în Piaţa Maria au strigat lozinci anticomuniste:

„Jos comunismul!”, „Români, veniţi cu noi!”, „Păcat, păcat de sângele vărsat!”, „16-22 / Cine-a tras în noi?”, „Iliescu vinovat pentru sângele vărsat!”, „Iliescu, nu uita, puşcăria e a ta!”, „Adevărul!”,

„Unde-s teroriştii, i-aţi făcut miniştri!”, „Azi în Timişoara / Mâine-n toată ţara!”, „Libertate!”, „Ole, ole/Ceauşescu nu mai e!”, „Vrem bomboane de Crăciun / Nu conducător nebun!”.

Trei tramvaie au fost oprite, două dintre ele fiind chiar cele de la Revoluţie.

Vehiculele au fost tapetate cu imagini din acele zile. Unul dintre vatmanii care au fost pe acele tramvaie, Petru Neo, spunea că în acea zi, acum 20 de ani, s-a temut pentru viaţa sa, dar şi în zilele următoare. Atunci când s-au spart magazinele, a găsit pe stradă o plasă cu haine de blană. El a dus-o la miliţie, însă miliţienii l-au băgat în beci; omul îşi mai reaminteşte că a văzut oameni în genunchi, bătuţi cu bâtele. Apoi a reuşit să scape, susţinând că nu el a furat hainele.                                                            Un alt vatman, Ghiţă Aionesei, îşi aminteşte că în 16 decembrie conducea tramvaiul de la gară spre A.E.M., când acesta a fost blocat de participanţii la Revoluţie. Unii s-au urcat pe tampoane şi nu i-au dat voie să circule.

La acest eveniment aniversar au fost prezenţi revoluţionari şi oficialităţi, printre care: fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, fostul prefect de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, precum şi primarul Gheorghe Ciuhandu. De asemenea, printre participanţi s-au numărat şi Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989” din Bucureşti, cel care a atras atenţia lumii întregi, după ce timp de 74 de zile s-a aflat în greva foamei, protestând pentru aflarea  adevărului în dosarele Revoluţiei şi, desigur, László Tökés, pastorul reformat, disident anticomunist, episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului între 19902009, cu sediul în Oradea, actualmente politician, reprezentant al minorităţii maghiare din Transilvania. László Tökés este, de asemenea, eurodeputat independent din partea României, în 2007 obţinând 176.533 de sufragii, reprezentând 3,44% din totalul voturilor exprimate pe ţară; în 2008, el a fost reales pe „Lista Solidarităţii” a UDMR-ului.

 16 decembrie 2009

Ulterior, convoiul de oameni s-a deplasat în Piaţa Victoriei (fostă Piaţa Operei), la fel ca în urmă cu 20 de ani, loc în care a fost aprinsă, de doi tineri îmbrăcaţi în costum naţional, o cruce din 150 de lumânări, în memoria celor care s-au jertfit pentru libertate. Candela cu care au fost aprinse lumânările a fost adusă special de la Bethleem pentru a marca acest moment aniversar.

Evenimentele au fost pregătite de Asociaţia Memorialul Revoluţiei, Societatea Timişoara, ALTAR ’89, Fundaţia „Integratio”, împreună cu Primăria Timişoara şi RATT.

Tot atunci, reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Timişoara au pus în circulaţie, timp de mai multe săptămâni, 11 tramvaie cu fotografii din zilele Revoluţiei, puse la dispoziţie de Memorial, realizând astfel o expoziţie mobilă, spre a apropia emoţional cetăţenii de momentele aniversare, pentru ca cei care nu au ajuns să ne treacă până acum pragul să vadă exponatele, pe traseele acestor tramvaie, mai ales că mulţi dintre cetăţeni se pot regăsi în aceste fotografii, identificându-se, astfel, cu evenimentele cu care au fost contemporani.

Pe vagoane au fost lipite autocolante cu imagini din acele zile. Dintre aceste tramvaie, două au fost Timiş II, vagoane de tipul celor care au fost oprite în Piaţa Maria, într-un moment crucial pentru începutul Revoluţiei. Unul dintre acestea, recondiţionat, a găzduit şi o expoziţie în interior, cu imagini din timpul Revoluţiei, fiind admirat timp de mai multe săptămâni în Piaţa Libertăţii.

 

Simona Mocioalcă

[:]